|
Skype Me�!
Skype: vtbulgaria

Транспорт


Велико Търново е свързан в Европейските пътища Е772 и Е85. В града има 2 автогари, Международна Автогара - Юг и Автогара – Запад, но автобуси ползват за спирка и хотел Етър. Основният железопътен терминал е Ж.П. гара Горна Оряховица, който се намира на 17 километра от центъра на града. Схемата на градския транспорт е добре развита, обслужва се от 11 градски и 17 полуградски линии.

Със самолет: София е главното международно летище в България. Другите големи международни летища се намират в Пловдив, Варна и Бургас. Варненското и бургското се използват главно през летния сезон. Най-близкото летище до Велико Търново се намира в Горна Оряховица и отстои на 10км, в момента е затворено за пътнически полети. Редовни полети от различни точки на света има до столицата София, откъдето с обществен транспорт може да се пътува до Велико Търново. През активния туристически сезон (Май – Септември), чартърни полети има и до двата големи града на Черноморието – Варна и Бургас.

С Влак: Чрез железопътния транспорт може да пътувате от България до Истанбул, Солун и Атина в Гърция, Белград, Букурещ и много други дестинации. Велико Търново е на линията на Ориент Експрес от Букурещ до Истанбул.
С влак до Велико Търново може да се пътува директно по линиите от Пловдив и Русе, а от София и Варна влакове пътуват до отстоящата на 7км гара в град Горна Оряховица. От там до Велико Търново може да се ползва връзка с друг влак, такси, минибус или редовната автобусна линия.
Ежедневно има международни влакове за Истанбул и Букурещ, които преминават през Велико Търново, както и от близкия град Горна Оряховица, от където също може да се вземе връзка за Атина или Белград.

С кола: В България може да влезете с кола през многото гранични пропусквателни пунктове. Всички национални шофьорски свидетелства са валидни на територията на страната. Може да има пътни ограничения само при транзитно преминаване през България. Не забравяйте да за купите винетка, винетките могат да се закупят от много места, като Пощенски клонове, бензинистанции, на територията на гранично пропусквателните пунктове и др. Винетката е съставена от две части. Първата част – наречена винетен стикер, трябва да се залепи в долния десен ъгъл на предното стъкло на автомобила, а втората част да се запази от водача. Според срока си винетките биват седмична, месечна и годишна.
Ако пътувате с кола, Велико Търново се намира в средата на международен път Е85 (Русе – Бургас) и Е772 (София – Варна, в който се включват и двете отсечки на магистрала „Хемус“ (А2))     

С автобус: От София и Варна за Велико Търново, пътуват редовни автобусни линии, които пристигат на Автогара “Юг” или до х-л “Етър” (в зависимост коя компания ползвате). Пътуването трае около 3 часа и струва около 20 лв.
Автобусите от Пловдив (времетраене 4 часа), Русе (2 ч.) или Бургас (5 ч.),  пристигат на Автогара “Запад”. 

Повече информация и разписание на обществения транспорт може да намерите тук.

Разрешена скорост: Разрешената скорост във всяко населено място е 50 км/ч, освен в случаите, когато има пътни знаци с конкретно ограничение на скороста. Извън населените места между градовете и селата, ограничението на скороста е 90 км/ч. На магистрален път – 140 км/ч.

Придвижване във Велико Търново: Едно от най-хубавите неща във Велико Търново, е че може да ходите навсякъде пеш! Ако пък нямате личен автомобил, а все пак искате да пътувате може да ползвате обществен транспорт. В града оперират множество редовни автобусни линии. Билет за градските автобуси струва 0.70лв. и се закупува в автобуса. Редовни автобусни линии има и за някои от най-близките градове и села. За всички останали селища в региона трябва да направите справка за налични автобуси от Автогара “Запад” или Туристическия информационен център, който се намира в цетралната част на града, там може да получите информация и за автомобили под наем.

Таксита: За вашето удобство оперират и множество таксита, които са удобни и евтини. Тарифата, на която возят, трябва да е отбелязана на предното стъкло на автомобила, а таксуването следва да се извършва според апарат на километър. За да сте сигурни, че няма да ви измамят, избирайте таксита с големи стикери с телефонни номера по автомобила, това означва, че работят за големи надежни фирми.

House
10 000 EUR
- 25%
Building plot
7 500 EUR
- 25%
House
30 000 EUR
- 25%
Apartment
48 000 EUR
- 4%
House
9 000 EUR
- 10%
House
400 000 EUR
- 34%