|
Skype Me�!
Skype: vtbulgaria

За Велико Търново


Днес всеки, посетил Велико Търново, остава запленен от красотата и величието на града, от неговите забележителности, от атмосферата, която съчетава минало и настояще и превръща Търново в едно притегателно място. Място, където човек може да види калдаръмени улички и модерни транспортни възли, живописни стари къщи и съвременни сгради, веселящи се млади студенти и приседнали привечер по историческата улица „Гурко“ старици.

Градът

Велико Търново – древната столица на България, впечатляваща всеки с уникалната си красота. Градът се намира в централна България в подножието на Стара планина. Разположен е на историческите хълмове Царевец, Трапезица и Света Гора, надвиснали над река Янтра и широките й меандри. Отстои на почти равни разстояния от най-големите градове в страната – 241 км от София, 228 от Варна, 192 от Пловдив и 224 от Бургас.

Днес Велико Търново е административен, културен, исторически и туристически център на България. Градът е географски и комуникационен център на Северна България и е център на една от 28-те области в страната. Велико Търновска Област е с площ от 4662 кв. км. Включва в себе си 10 общини с общо 14 града и 322 села, и население от около 240 хиляди души.

Населението само на Велико Търново наброява около 70 хиляди души, като към това се добавят около 12 000 студенти от ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”, който е втори по големина университет в България и Националния военен университет “Васил Левски”.

Географското положение, благоприятният климат, наличието на природни и исторически забележителности, характерната архитектура и развитието на народните художествени занаяти, дават перспективи за още по-голямо бъдещето развитие на града. Велико Търново отдавна е емблема за България, а статистиката сочи, че градът и региона са сред десетте най-предпочитани от туристите места в Източна Европа.

Надморска височина: 325 m
Население към 2011 г.: 68 197 души
Пощенски код: 5000
Телефонен код: 062

Карта на Велико Търново можете да намерите тук.

Забележителности:

 • Архитектурно-музеен резерват „Царевец“ - крепостта Царевец е разположена край самия център на град Велико Търново. Тя е била главната българска крепост по време на Второто българско царство (1185-1393), когато Търново е столица на царството. През Средновековието хълмът, на който е ситуирана, е изцяло застроен с жилищни и административни постройки.
 • Аудио-визуален спектакъл „Звук и светлина“ - аудио-визуалният спектакъл „Звук и светлина“ е уникална атракция за Европа. Подобни спектакли има на не повече от три места по светаДраматична музика, разноцветни светлини, лазери и църковни камбани, събрани в едно, разказват славната и трагична история на Второто Българско Царство (1185 – 1393 г.) Спектакълът е уникална атракция и част от магията на Царевград Търнов.
 • Самоводската чаршия - значим музеен обект във Велико Търново Комплексът се състои от реставрирани и адаптирани възрожденски или следосвобожденски къщи от втората половина или края на XIX в. с характерната за търновския стръмен терен раздвижена архитектура. Между тях е и родната къща на Емилиян Станев. Оборудвани и действащи са няколко работилници – грънчарска, оръжейна, резбарска, работилница за кадаиф, иконописно ателие, тъкачница, шекерджийница и др. Има и множество магазини за сувенири и антикварни предмети
 • Паметник Асеневци - паметникът Асеневци е посветен на царете Асен, Петър, Калоян и Иван Асен II. Мечът, около който са разположени четиримата Асеневци, символизира мощта и възхода на средновековна България.
 • Държавна художествена галерия - галерията събира и съхранява творби на български художници от различни поколения и периоди от развитието на българското изобразително изкуство. На първия етаж са експонирани творби на тема „Велико Търново през погледа на художника“, а на втория свободно подбрани творби от фонда на галерията.
 • Улица „Гурко“ - една от най-живописните улици на възрожденския град, с много реставрирани стари къщи е ул. Гурко. Те са струпани една до друга, една върху друга и всички гледат към реката. Улица Гурко е превъплъщение на романтиката и красотата – една уникална и привлекателна улица.
 • Катедралният храм ”Рождество Богородично” - една от най-величествените постройки в старата ни столица е катедралният храм. Строежът е дело на майстор Колю Фичето в периода 1842-1844 г., като всички пари за градежа са събирани с дарения от вярващите. Църквата е изцяло изградена от дялан пясъчник. Търновската катедрала впечатлява с величествен главен корниз, изработен във форма на двойна кобилица от редуващи се камък и червени тухли. Особено красиви и интересни са елипсовидните прозорци, които придават на катедралата неповторим и оригинален вид.
 • Археологически музей - археологическият музей, в който е представена експозицията “Търновград – столица на България XII – XIV век”, се намира западно от площад “Съединение”. Изложените в нея археологически паметници илюстрират хилядолетната история и култура на Великотърновския регион, като акцентът е поставен върху периода, когато градът е столица на българската средновековна държава.
 •  Музеят “Възраждане и Учредително събрание” се намира в севeрната част на площад “Съединение” в гр. Велико Търново. Експозицията е разположена в сграда на стария турски конак. Този архитектурен паметник е изграден през 1872 г. от големия възрожденски строител майстор Колю Фичето.
 •  Църква „Св. Четиридесет мъченици“ - тази църква е най-известният средновековен български паметник във Велико Търново. Построена е и е стенописана от българския владетел Иван Асен II в чест на голямата победа на българите при Клокотница над войските на епирския деспот кир Теодор Комнин на 22 март 1230 г. В църквата „Св. Четиридесет мъченици“ се намират едни от най-значителните писмени паметници – Омуртаговата, Асеновата и Граничната колона от крепостта Родосто от времето на хан Крум.

И много други: Музей “Нова и най-нова история”, Музей „Затвор“, Къщата с маймунката, Къща музей „Петко Р. Славейков“, Сарафкината къща (музей на градския бит), хълм Трапезица, Църква „Св. Георги“...

… И в околностите на града

 • Село Арбанаси (население: 310 жители) е едно от най-живописните стари селища в страната. Разположено е на едноименното скалисто плато, само на 4 км североизточно от Велико Търново. С монументалната и неповторима възрожденска архитектура от 16-17 в. на къщите и църквите и природните си дадености Арбанаси е истински рай за туристите. Къщите-крепости впечатляват със суровия си външен вид и високи каменни огради, които силно контрастират с китните дворове и неповторимия уют и удобство на интериора. Популярно място за туристи, с множество хотели и ресторанти.
 • Археологически резерват „Никополис ад Иструм“ - римският и ранновизантийски град Никополис ад Иструм се намира на 20 км северно от Велико Търново. Разположен е върху невисоко плато на левия бряг на р. Росица. Градът е основан от римския император Марк Улпий Траян (98 – 117 г.) в чест на победата му над даките (106 г.).
 • Преображенски манастир На 7 км. от Велико Търново, под непристъпните отвесни скали над левия бряг на р.Янтра, в гористия пролом на Дервента се намира Преображенският манастир. Пътят за манастира се отклонява вляво от централната магистрала Велико Търново – Русе.
 • Еменски каньон
 • Хотнишки водопад
 • Дряновски манастир
 • Къпиновски манастир

Ресторанти и нощен жовот

Велико Търново е известен и заради великолепните си расторанти, където може да се насладите на много вкусни ястия от традиционната българска кухня, както и голямо разнообразие на ястия от цял свят. Ние Ви препоръчваме да посетите следните расторанти, които са емблематични за града:

 • "Щастливеца" - ул. "Стефан Стамболов" 79; ул. "Цанко Церковски" 14 
 • "Его" - ул. "Независимост" 17; ул. "Стефан Стамболов" 79
 • "Темпо" - ул. "Ивайло" 4
 • “Хан Хаджи Николи” - ул. "Георги Сава Раковски" 19 
 • "Етно" - ул. "Независимост" 3; бул. "България" 29
 • “Асеневци”  - ул. "Александър Стамболийски" 7

Известни клубове във Велико Търново – Spider, Organza, Planeta Payner, Jack. Барове и бирарии: City pub, Melody, Maximus, Sammi’s bar, Melon, Deep.
Любима сладкарница на Търновци и гости на града е "Стратилат", намира се в началото на Самоводската чаршия.

На пазар

Дали пазарувате от нужда или за удоволствие, Велико Търново има какво да ви предложи! От малките и спретнати квартални магазинчета до големите супермаркети и търговски центрове, Велико Търново има всичко, което може да ви трябва, а дори и повече, и всеки магазини има свой стил и настроение.

Големи вериги супермаркети са: Метро, Била, ЦБА, Пени маркет, Лидъл, Пикадили; магазини за бяла техника: Техномаркет, Технополис, Денси; както и Практикер.

Като на повечето места, главния търговски район е съсредоточен в центъра на града и това включва улиците "Васил Левски" и "Независимост".
Ако търсите най-пресните и вкусни плодове и зеленчуци, градският пазар, разположен на ъгъла между “Никола Габровски” и булевард “България”, е вашето място. На гърба на пазара ще намерите супермаркет CBA, а над пазара - Търговски център “Европа”

Разбира се местата за пазаруване на туристите са оставени за стария град. Сувенирни магазини, художествени студия и частни галерии са разпръснати из тази част на града и придават на тесните улички още по-голям чар. Велико Търново е известен със своята “Самоводска чаршия” – запазена от 19-и век занаятчийска и пазарска улица.

Мол Велико Търново се намира в кв. Колю Фичето на ул. "Оборище" 18 и предлага 3Д кино, боулинг, супермаркет, кафенета, ресторант и много магазини.   

Образование

Във Велико Търново има два университета (ВТУ и НВУ), Американски колеж, функционира и Професионален сержантски колеж, пряко подчинен на началника на НВУ, както и Център за дистанционно обучение към Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите. Известни училища са: ПМГ "Васил Друмев"; Езикова гимназия "проф. д-р Асен Златаров"; Старопрестолна гимназия по икономика; СОУ "Емилиян Станев"; ОУ "Бачо Киро" и др. 

Здравеопазване

Като областен център, Велико Търново предлага широкопрофилни болнични заведения:

 • МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" АД е най-голямото лечебно заведение за болнична помощ на територията на Великотърновска област. Адрес: гр. Велико Търново, ул. Ниш № 1
 • Градска Поликлиника. Адрес: гр. Велико Търново, ул. Марно поле № 21
 • Специализирана болница за активно лечение по кардиология. Адрес: гр. Велико Търново, ул. Бузлуджа № 1
 • Комплексен онкологичен център. Адрес: гр. Велико Търново, ул. Бузлуджа № 1
Building plot
7 500 EUR
- 25%
House
20 000 EUR
- 20%
House
53 000 EUR
- 12%
House
39 000 EUR
- 7%
House
6 000 EUR
- 39%
Building plot
5 000 EUR
- 52%